Bami met kip, rijst met pom
Was ik maar 9.
Ik denk het hardop tegen een collega die voorbij loopt op het schoolplein. Ik weet dat zij het snapt, want ik zie haar ogen, fonkelend de kant van de duurzame ontdekbus op gaan. De grote oranje bus, gevuld met een stuk of 30 experimenten staat midden op het schoolplein geparkeerd.
Het is de tweede dag van Zomerschool Zuidoost. Het ochtendprogramma is achter de rug en het middagprogramma staat vol met geweldige activiteiten. De leerlingen zijn door het dolle heen.
Er wordt gefascineerd geluisterd naar de uitleg over de verschillende experimenten die ze mogen gaan uitvoeren bij de duurzame ontdekbus.
‘Juf, kom eens kijken!’, een leerling uit groep oranje staat op het punt een ‘raket’ te lanceren. Het is een fles gevuld met water, vastgeketend aan een fietspomp.
‘Let maar op juf, straks vliegt ‘ie de lucht in!’, zegt ze al pompend.
‘5,4,3’
Voordat ze bij 0 is, vliegt de fles meters de lucht in. Spectaculair!
Ondertussen worden er iets verderop chocolade lolly’s gemaakt, gegarneerd met meelwormen en andere ‘eetbare insecten’.
‘Ik ga écht geen krekels eten hoor!’, zegt een leerling van groep rood terwijl ze de lolly inpakt in een zakje. ‘Die eet mijn broertje wel op’.
‘Liever hij dan ik.’
Ik kijk mijn ogen uit, want er zijn echt veel verschillende dingen te doen op het schoolplein. Aan de ene kant staan de leerlingen aluminium bakjes te maken om marshmallows in te roosteren en aan de andere kant worden er bootjes uit piepschuim gesneden die in een bak water kunnen rondvaren. Ook kunnen de kinderen zelf zeepjes maken en wordt er al fietsend energie opgewekt waar o.a. lampjes van gaan branden en bellen van gaan blazen.
Inmiddels zijn de lokalen in de school omgebouwd tot een activiteitenpaleis.
Ik loop een lokaal binnen waar prachtige creaties gemaakt worden met een 3D-pen onder begeleiding van Max Music.
‘Wat heb jij nou gemaakt!? ‘Het lijkt wel een nachtmerrie!’ zegt een jongeman grinnikend tegen zijn klasgenoot.
Het meisje lacht. ‘Het is een droom.’ zegt ze onverstoord.
Ik bewonder haar, haar creatie, maar vooral haar reactie.
‘Beauty is in the eye of the beholder’
In een ander lokaal wordt er druk geknutseld aan een ‘een gratis ventilator’. ’Een gratis ventilator!?’,hoor ik jullie denken. De kinderen maken een fotomobiel, oftewel een zelfgemaakte racewagen die wordt aangedreven door een propeller op een motortje, met behulp van een zonnecel en schakelaar.
Zonne-energie zorgt ervoor dat de propeller gaat draaien.
Snap je het al?
‘Hier in Nederland komt de zon maar één keer per week hoor juf, dus of het werkt moeten we nog maar zien.’
Ik lach. Die kids, met hun gevatte opmerkingen de hele tijd. Ik houd ervan. Gelukkig scheen de zon vandaag en zag ik links en rechts propellers draaien! Ze hebben het goed gedaan. De kids én de zon.
Een paar lokalen verder geeft Sjef Sjorrie een workshop snoep maken.
‘Blije kinderen die verantwoord snoepen’, roept projectleider Dayenne Schurman, die tussendoor ook even alle lokalen bezoekt om een kijkje te nemen bij de middagactiviteiten.
De kinderen mogen hier o.a. experimenteren met bietensaus en eetbaar papier. Dit valt bij de meesten zowel letterlijk als figuurlijk goed in de smaak, maar bij sommigen enkel figuurlijk.
Een van de kinderen neemt een hap van zijn zure matje gemaakt bosvruchten. ’Het proeft naar snoep’ merkt hij op. ` Iedereen ligt dubbel.
‘DUHHUH!
‘Het is snoep!’
‘JUF!?
‘Juffrouwwww!?’
‘PRODUCT JUFFROUW!?’
Ik ben inmiddels in het lokaal terechtgekomen waar groep 6 bezig is met het maken van hun eigen animatiefilm. Een jongeman heeft hulp nodig bij de volgende slide van zijn film en roept de docent van Cinekid op een heel creatieve manier. Zijn eigen juf moest toch op de een of andere manier begrijpen dat hij haar niet bedoelde. Goed opgelost!
Ook groep 7 maakt animaties, maar dan onder begeleiding van de Animatiebus. Er zitten een paar kleine filmmakers-in wording tussen kan ik je vertellen.
‘Mijn slak heet Bessie. Hi Bessie!’ Met een grote glimlach wordt het langzame en reusachtige beest begroet door een enthousiaste leerling uit groep blauw. Ik ben intussen beland in een lokaal waar reuzenslakken de tafels bedekken en wandelende takken ‘vastkleven’ aan de shirts van gewillige leerlingen.
De workshop kriebelbeestjes geeft mij de kriebels, maar de kids vinden het geweldig!
‘Dit smaakt naar honing’ klinkt het ondertussen in de keuken. De geblinddoekte leerlingen die moet raden wat hij zojuist geproefd heeft, heeft het aan het verkeerde eind. Het is agave, want honing komt van een bij tijdens de workshop ‘pokebowl maken’ van Yemayah is alles 100% vegan.
‘Het is zo moeilijk’, klaagt één van de leerlingen terwijl ze moeizaam met haar stokjes in haar bakje met zelfgemaakte maaltijd wroet. Het duurde even, maar het is haar uiteindelijk wel gelukt om een aantal happen naar binnen te werken met stokjes.
De bietenradijsjes en komkommers die verwerkt is in de pokebowls, komen van ‘Bloei & Groei’. Toevallig geven zij volgende week ook een leuke workshop tijdens de Zomerschool.
‘Hoe kom jij in die spagaat’ roept de dansdocent tegen een leerling die tussen het dansen door ineens in een halve spagaat voorover hangt.
‘Niet’ lacht hij terwijl hij uit balans raakt en voorover tuimelt. Het ziet er hilarisch uit.
De leerlingen doen allemaal goed hun best tijdens de dancehall les van Youth Agency
‘Bami met kip, rijst met pom, foto 1, foto 2’ roept de dansdocent tijdens de uitleg van de danspasjes. ’ We willen van iedereen een beetje extra jus zien tijdens het dansen, geen droge rijst movements’ We snappen allemaal precies wat ze bedoelt met deze uitleg en wanneer de muziek eenmaal aanstaat zien we ‘goed gekruiden’ bewegingen van iedereen.
Ik geniet. Maar niet meer dan deze gezegende groep 9-jarigen (en 10/11-jarigen) die deelnemen aan Zomerschool Zuidoost.
✎﹏﹏﹏﹏from Serenitheory with love.