Skip to content
Naam bijeenkomstBenutting van het volledige leerpotentieel van alle leerlingen
Naam aanbiederRedwane Bouttaouane, Het Leerinstituut
Datum16 juni
Tijd15:15/15:30 - 17:00 uur
Doelgroep en bouw Leerkrachten, Intern begeleiders, directeuren
Basis bijeenkomst of verdiepende bijeenkomstBasis bijeenkomst
BeschrijvingIn het schooljaar 2022/2023 heeft de eerste lichting leraren, onderwijsassistenten en directeuren deelgenomen aan de leergang ‘Benut het leerpotentieel van álle leerlingen vanuit hoge verwachtingen’.

Tijdens deze bijeenkomst zal gereflecteerd worden op de impact in de klas en blikken we vooruit naar de leergang van volgend schooljaar.

Deze leergang bestond uit vier bijeenkomsten waarin de deelnemers hebben geleerd wat het betekent om onderwijs te verzorgen vanuit hoge positieve verwachtingen van alle leerlingen. Ook hebben de deelnemers kennis opgedaan over hoe het brein leert en wat ervoor nodig is vanuit het didactisch- en pedagogisch handelen om het leerpotentieel van alle leerlingen te benutten. Een onderdeel van de leergang was ook een lesbezoek waarin een onderwijstrainer vanuit Het Leerinstituut observeerde welke leerkrachtvaardigheden die tijdens de bijeenkomsten zijn gedeeld al sterk uit de verf komen. Daarnaast zijn er adviezen gedeeld waarmee de deelnemers hun handelen, maar ook hun bewustwording hebben versterkt.

Wetenschappelijk onderzoek leert ons dat leraren met hoge verwachtingen effectiever handelen waarmee leerlingen hun leerpotentieel eerder benutten. Een belangrijke rol is dus weggelegd voor de leraar als het gaat om de (volledige) benutting van leerpotentie. Leerkrachten die deel hebben genomen aan de leergang zeggen o.a. het volgende:

- “Ik begrijp nu beter waarom het van belang is om hoge verwachtingen van alle leerlingen te hebben”
- “Ik had niet gedacht dat mijn mindset zo’n belangrijke invloed heeft op hoe ik handel in de klas”
- “Het leerpotentieel benutten van leerlingen en hoge verwachtingen van hen hebben zijn twee dingen die nog los van elkaar gezien kunnen worden”

*Deelnemers die deelnemen aan de leergang in 2023/2024 zullen het boek ‘Benut het leerpotentieel van alle leerlingen’ krijgen.