De Zomerschool Zuidoost is begonnen
Het is maandagochtend, 6 juli, 08:25. Vol spanning staan de kinderen in de rij op het schoolplein van het Bindelmeer College in Amsterdam Zuidoost. De beat van het Zomerschoollied galmt door de speakers. Er is op deze ochtend geen ruimte voor een ochtendhumeur, de dag begint swingend. Over enkele minuten gaat het Zomerschool avontuur beginnen en zowel de leerlingen als het gehele Zomerschool team, staan te popelen om met het programma te starten. 3… 2… 1… GO!
We starten met het ochtendprogramma
Twee weken geleden ontvingen alle kinderen een gekleurde envelop in de brievenbus. De kleur van de envelop stond gelijk aan de kleur van de groep waarin ze tijdens de Zomerschool zijn ingedeeld. Toen de kinderen vanochtend aankwamen, werden ze bij de deur ontvangen door Projectleider Dayenne Schurman- de Bruin en ook bestuurslid Tanja Jadnanasnsing kwam de leerlingen verwelkomen.
Bij binnenkomst stond op de wand aangegeven in welk lokaal en bij welke docent ze ingedeeld waren. De afbeeldingen matchen met de kleuren van de enveloppen die ze thuis hebben ontvangen. Op naar het juiste lokaal, het ochtendprogramma gaat beginnen….
Eerst even wennen aan de klassenindeling. De kinderen zijn ingedeeld met kinderen uit dezelfde groepen (7/8), maar van andere scholen. In elke groep staat een leerkracht en één of twee onderwijsassistenten voor de klas. Er wordt eerst op een leuke manier kennis gemaakt, de regels worden besproken en dan duiken ze het programma in. Op het menu staat rekenen, taal en nieuwsbegrippen. De focus ligt op herhaling, zodat ze hun kennis en vaardigheden tijdens deze 3 weken kunnen verbreden.

Het thema wereldburgerschap, dat vooral in het middagprogramma centraal staat, wordt ook meegenomen in van het ochtendprogramma aan de hand van verbindingslessen. Terwijl de kinderen hard aan het werk zijn, maakt ZaZA Kitchen vast de fruitschalen klaar als tussendoortje en bereidt ze de lunch voor. Het ochtendprogramma loopt af, de kinderen spelen nog even buiten en maken zich dan klaar voor de lunch.
Het middagprogramma
De middag is aangebroken. Na de lunch dwarrelen de kinderen enthousiast door de gangen, benieuwd naar wat hun deze middag te wachten staat. Op het middagprogramma staan een hoop leuke activiteiten verbonden aan het thema wereldburgerschap. De groepen zijn zo verdeeld dat ze kunnen rouleren tussen de verschillende workshops zodat aan het eind van de week alle kinderen hebben deelgenomen aan alle activiteiten. Het weer is omgeslagen waardoor sommige activiteiten niet meer buiten kunnen plaatsvinden, maar dat mag de pret niet drukken. De ruimtes en lokalen worden door het team klaargemaakt om de buitenactiviteiten voor vandaag naar binnen te verplaatsen. The show must go on.

Om te weten wie je bent, moet je weten waar je roots liggen, waar jezelf of je ouders vandaan komen. Om te weten wie je bent, en waarvoor je wil staan is het belangrijk om jezelf te kunnen spiegelen en te weten wie de ander is en waar de ander vandaan komt.
Het is belangrijk om de kijk die kinderen op de wereld hebben te verbreden. Van een groot aantal van de leerlingen van de Zomerschool Zuidoost ligt de roots in Afrika, Suriname of op de Nederlandse Antillen. Wereldburgerschap is een breed begrip, tijdens het middagprogramma is op een leuke en leerzame manier ingezoomd op de verschillende lagen die verbonden zijn aan dit thema.
Tijdens het middagprogramma hebben de kinderen onder begeleiding van Griffioen Outdoor gebouwd met bamboe om te werken aan team building. Van Jeritza Toney en Rachid Novaire Kraan kregen ze een les ‘muzikale lyrics’ waarbij ze teksten schreven over zelfbewustzijn. Met de organisatie Bloei & Groei gingen de leerlingen aan de slag met een moestuintje. We are the move liet de leerlingen kennismaken met verschillende dansstijlen, via Nyanga Weder maakten ze kennis met de Surinaamse Awasa dans.

Tijdens de Graffiti Workshop van CBK Zuidoost maakten ze hun eigen ‘statement piece’ en van Djembé Défi kregen ze een workshop Bodypercussie. Met behulp van Local Habitat maakten de leerlingen een glazen kastje met aarde en planten en Designathon introduceerde ‘Changemakers’, waarbij de leerlingen een prototype maakten van diverse materialen en simpele technologieën. Last but not least werd er door Educatiestudio aandacht besteed aan het slavernij verleden aan de hand van een kort toneelstuk en een interactief gastcollege.

De blije gezichten van de kinderen en hun onbetaalbare enthousiasme maken de cirkel rond. Het was een geslaagde start van 3 veelbelovende weken en we kijken met z’n allen enorm uit naar de rest van dit avontuur.
De kop is er af!