Skip to content

Executieve functies in de klas

Aangeboden door: Elselien Boekeloo en Willeke Beuker
Let op:  je tekent in voor een training van 3 keer

Op je beurt wachten, speelgoed delen en netjes opbergen, rustig blijven als je aan een taak moet werken, je emoties beheersen als je samenwerkt met anderen, je laatje netjes houden.

Tijdens de schooldag vragen we op veel momenten van leerlingen hun gedrag te controleren en te sturen. De vaardigheden die nodig zijn voor die aansturing noemen we executieve functies.

In deze workshopreeks bekijken we de ontwikkeling van de executieve functies en waarom ze een sleutelrol spelen in het gedrag van kinderen en hun schoolprestaties. We leggen de focus op de rol van de leerkracht en de belangrijke invloed die de leerkracht kan hebben op de ontwikkeling van executieve functies van leerlingen. Je krijgt concrete ideeën voor aanpassingen om een zwakke zelfsturing te compenseren en interventies om de verschillende vaardigheden (functies) van leerlingen te stimuleren.

Doelgroep: Deze workshop is bedoeld voor leerkrachten en intern begeleiders in het basisonderwijs die graag meer willen weten over executieve functies.

 

Opbrengsten/ inhoud van de bijeenkomsten

  • Wat zijn executieve functies?
  • Hoe verloopt de ontwikkeling van executieve functies?
  • Gedrag observeren met een EF-bril.
  • Compenseren en stimuleren van executieve functies.

Data: 
– 17-11-2020;
– 02-02-2021;
– 18-05-2021