Het avontuur begint hier!
Maandagochtend, 08:45.
Door de speakers galmt de vertrouwde stem van Ruskey:
♫‘Hier op de zomerschool, ontdek je je talent.
Hier op de zomerschool, leer je wie je bent’.
Het nummer staat op repeat terwijl het schoolplein van basisschool Samenspel langzaam, maar zeker volstroomt met ouders en kinderen. Correctie. Het schoolplein van ‘dé Zomerschool Zuidoost, want zo heet het hier de komende 3 weken.
♫‘Op het plein, samen spelen, rennen we, nieuwe mensen kennen we.
Zomerschool, nieuwe dingen elke dag, leer ontdekken met een lach’.
De woorden van het Zomerschoollied – die zojuist weer opnieuw begonnen is – beschrijven exact wat de leerlingen ook dit jaar weer te wachten staat. Tegen het einde van de Zomerschool kan iedereen het nummer ongetwijfeld van A tot Z meezingen. Ik in ieder geval wel!
De leerlingen worden ingedeeld in hun groepen en verzamelen bij hun docent. Elke groep heeft een eigen kleur met een nummer.
Klokslag 9 uur is het tijd om naar binnen te gaan en kan het programma beginnen. Bij het betreden van het klaslokaal is de ‘mentale check-in’ noodzakelijk. Er hangen knijpers, met de namen van de kinderen aan de wand. ‘Ik voel me super’, laat een enthousiaste leerling bij binnenkomst weten. Een aantal leerlingen uit de groep sluiten zich hierbij aan. Sommige kinderen voelen zich goed, anderen ‘gewoon okay’. Gelukkig is iedereen in deze groep vandaag in een goede bui, maar mocht dat een keer niet het geval zijn dan staan de juffen en meesters voor ze klaar.
Even ‘off topic’, maar deze ‘mentale check in’, zet mij toch even aan het denken. Staan we in het dagelijkse leven niet vaak genoeg bij stil en zou wat mij betreft eigenlijk altijd en overal ingezet moeten worden.
Hoe gaat het met jou vandaag!?
Terug naar de orde van de dag: het ochtendprogramma.
Extra aandacht besteden aan rekenen, taal en lezen. En dat tijdens de zomervakantie.
‘Het is vooral bijzonder dat ze nog door willen’. De docent doelt op het enthousiasme waarmee de leerlingen met het materiaal aan de slag gaan. Glimlachend kijk ik naar de gretigheid waarmee de leerlingen in een lesje breuken duiken op de maandagochtend.
Het is inderdaad bijzonder.
Een ‘aha-moment’ van een leerling uit groep 7 maakt de cirkel rond. ‘Ik snap het nu eindelijk en eigenlijk is het gewoon makkelijk’. Want het visueel maken van ‘het probleem’ draagt enorm bij aan de oplossing.
In de gele groep denkt een geniale leerlingen ook in oplossingen tijdens de meetkunde les.
‘Juf, ik ga mijn liniaal gewoon opmeten‘ zegt ze tijdens een opdracht waarbij het de bedoeling is een voorwerp op te meten. ‘Erg praktisch’, merkt de juf op. Terwijl iedereen het antwoord heel erg ver zoekt, gebruikt deze leerling met humor een antwoord dat heel dichtbij ligt.
Je moet er maar op komen.
‘Omg ik kan niet kiezen’ klinkt het ondertussen in het lokaal waar alle kinderen hun boek mogen ophalen.
Ieder kind, een gratis boek cadeau, zoals beloofd tijdens de kick off.
Tussen het rekenen en de taallessen door, mogen de kinderen per groep hun boek ophalen. De kinderen die nog niet van te voren hadden gekozen hebben keuze stress. ‘Mag ik er twee meenemen? Het lukt me niet om zo snel te beslissen’.
Als ik de hoeveelheid geweldige boeken zie liggen, begrijp ik hem meteen.
Van hard werken en keuzes maken krijg je honger. En dorst.
‘Wanneer je dorst hebt, mag je altijd opstaan om je dopper met water te vullen’, hoor ik de juffrouw van de blauwe groep tegen de leerlingen zeggen. Alle leerlingen hebben een eigen dopper gekregen, in de kleur van hun groep.
Stay Hydrated, geldt ook tijdens de Zomerschool.
Het is inmiddels tijd voor een tussendoortje. De leerlingen hebben de keuze uit verschillende soorten fruit en mogen na het eten even kort buiten spelen, waarna het tijd is voor de tweede helft van het ochtendprogramma. Ze hebben er natuurlijk een lange ochtend opzitten, een oplaad momentje is wel even op z’n plek.
In groep oranje is er echter geen ruimte voor inkak-momentjes. Als ze de juf de woorden ‘S H O W T I M E‘ horen zeggen, weten ze dat het tijd is voor dansbewegingen, squats of even lekker marcheren. ‘We krikken de energie op met ons eigen bootcamp, maar ik vind hun energie eigenlijk de hele dag gewoon top!’
Wat een gezelligheid!
Wist je trouwens dat je ongeveer ZESENZEVENTIGHONDERD liter water nodig hebt om 1 spijkerbroek te maken? Ik leer dit feitje tijdens de verbindingsles, die plaatsvindt na het buitenspelen. Tijdens de verbindingslessen, worden de leerlingen vast klaargestoomd voor het middagprogramma. De onderwerpen in het bijbehorende doe-boek, gaan over de activiteiten die ze in de middag gaan doen.
‘Meester, het is DERTIEN uur’ roept een oplettende leerling uiteindelijk wanneer ze al enige tijd bezig zijn met de les.
Om 13.00 zit het ochtendprogramma er officieel op en wordt er ruimte gemaakt voor het middagprogramma.
De meester lacht. ‘Ze letten nooit op de tijd, alleen als het ze uitkomt’.
Daar kun je de klok op gelijk zetten.
‘Vooruit’, zegt hij. Maar wel eerst even samen opruimen, want zolang het lokaal nog rommelig is gaat niemand naar buiten.
Zo gezegd, zo gedaan.
Daar gaan ze weer.
Buiten wordt er gerend, gespeeld, gelachen en gedanst.
Ze vieren ‘het avontuur’ van de afgelopen ochtend en de middag in aantocht.
Er staat ze nog een hoop te wachten.
✎﹏﹏﹏﹏from Serenitheory with love.