Kietelende beestjes in mijn buik
Wist jij dat insecten als de nieuwe vleesvervangers van de toekomst kunnen gaan fungeren? Nee? Geen probleem. De kleuters van de Spelenderwijs op de Brink, kunnen je na vandaag alles vertellen hierover. Zij hebben namelijk overheerlijke pannenkoeken gebakken. Pannenkoeken op pootjes. Wat zijn dat, zul je denken? Lees lekker verder en wie weet wordt het je straks allemaal duidelijk.
Bij binnenkomst in het lokaal ruikt het al heerlijk naar pannenkoeken. De meester is namelijk zo vriendelijk geweest om de avond ervoor smakelijke pannenkoeken te bakken voor ons. In de klas gaan we ook een pannenkoek(en) bakken, maar vanwege de tijd komen we alleen toe aan het afbakken van eentje. Geen zorgen, er is genoeg te doen. De klas krijgt namelijk een veel belangrijkere taak. Zij mogen namelijk alle ingrediënten helemaal zelf maken. Om een pannenkoek in elkaar te flansen, heb je natuurlijk meel, melk, eieren en boter nodig. Simpel toch? Maar hoe maak je nu de meest duurzame pannenkoeken? Door zo min mogelijk stroom te verbruiken en zo veel mogelijk natuurlijke of milieuvriendelijke producten te gebruiken. Vaak zijn kant-en-klare producten heel ongezond en ook slecht voor het milieu. Meester Martijn vertelt bijvoorbeeld dat al het vlees dat wij eten verantwoordelijk is voor het vrijlaten van ongeveer 40% van de broeikasgassen in Nederland. Dit is super veel! Met deze reden is het dus extra belangrijk om na te gaan denken over wat we eten, hoe we douchen, of hoe we naar school reizen. Wij beginnen alvast met het nadenken over eten.
Meester Martijn heeft heel veel gave spulletjes meegenomen, waaronder een handige molentje om de graankorreltjes in te malen. Ook heeft hij een handmixer waarvoor je alleen je eigen spierballen nodig hebt om hem aan de praat te krijgen. Het is een vrij simpel en snel proces. Je stopt de graankorrels in het molentje en maalt de korrels, totdat je genoeg meel hebt voor een pannenkoek. Vervolgens gooi je alles in een kom en voeg je daar melk aan toe. Suiker laten we nog even achterwege, omdat we straks een heerlijke topping hebben voor op de pannenkoek. Nadat de melk aan de meel is toegevoegd, hebben we ook eieren nodig om een mooi geheel te maken van de pannenkoekenmix. De eieren komt deels uit de supermarkt en deels uit de tuin van de meester. Meester Martijn heeft namelijk zelf een schattig kippetje rondlopen. Wat erg opvallend is volgens de kleuters, is dat de eitjes van de meester véél kleiner zijn, dan die uit de supermarkt. “Ik denk dat ik alleen maar kleine eitjes wil, juf. Die grote vind ik nu een beetje eng.” Ik knik en lach een beetje ongemakkelijk. Annemarie heeft gelijk, bedenk ik me nu, het is ook best beangstigend dat die eieren zo groot zijn in tegenstelling tot wat de natuur eigenlijk bedoeld had voor het formaat van de eieren. Enfin, stapje voor stapje kunnen we weer beter voor de wereld en haar dieren gaan zorgen. Onze kleuters zijn in ieder geval erg vastberaden om beter te zorgen voor het milieu na de les van de Duurzame ontdekkingsbus.
Om een pannenkoek te bakken, hebben we natuurlijk boter nodig. Kun je geloven dat we deze boter helemaal ZELF hebben gemaakt?! Wat nog bijzonderder was, was dat een van de leerlingen al wist hoe je dit deed. TikTok blijkt toch best een handig platform te zijn…Tot verbazing van de meester, wist Annemarie daadwerkelijk alle stappen correct op te noemen.
Zelf boter maken (recept)
Benodigdheden:
- Karnemelk
- Slagroom
- Mason Jar
- Sterke kleuter
Stap 1: Pak de mason jar en giet de slagroom in het potje. Voeg daarna een scheutje karnemelk toe.
Stap 2: Doe de deksel op de mason jar en begin met schudden.
Stap 3: Als je merkt dat het mengseltje dikker begint te worden, ben je goed bezig. Blijf schudden.
Stap 4: De boter is klaar wanneer je een klomp beter aantreft in je mason jar. Het restantje melk mag je uit de jar gieten. Klaaaar!!!!
Nadat de kleuters met al hun krachten allemaal even de jar hebben geschud, is de boter na 10 snelle minuten al klaar voor gebruik. Terwijl de pannenkoeken van de meester gaan proeven, bakt lieve juf Beau onze zelfgemaakte pannenkoek af. Meester Martijn heeft hiervoor een klein elektrisch kookstelletje meegenomen; geen gas. Dit is ook al wat beter voor het milieu. Nu is het eindelijk tijd voor het echte, echte werk. We gaan de pannenkoeken op pootjes proeven.
Een aantal nieuwsgierige aagjes had het zakje met ‘lekkernijen’ al zien liggen. Voordat de meester voor iedereen verklapt uit wat voor strooisels de kleuters mogen kiezen, deelt hij eerst de pannenkoeken uit. Iedereen krijgt een halve pannenkoek, zodat er ook nog genoeg is voor de andere klas. Lekker samen delen! Vervolgens komt de meester langs met de toppings: kaas én meelwormen. Meelwormen; je leest het goed. Deze kleine kriebelbeestjes bevatten vrijwel dezelfde voedingswaarden als in een klein stukje vlees. Denk hierbij aan genoeg eiwitten, vitamine B en ijzer. Best gezond toch? Als je insecten gaat eten, zorg dan wel dat alle vleugeltjes en lange pootjes verwijderd zijn. Ook kun je ze beter niet rauw eten, net zoals bij vlees. De meelwormpjes die wij voorgeschoteld kregen waren gedroogd.
Tijd om te proeven! De eerste die het aandurft is Kalib. Wat een stoere bink; ik doe hem niet na. Bij de eerste hap, trekt hij nog een beetje een vies gezicht, maar volgens grijpt hij toch naar het bakje met de meelworpjes om nog meer over zijn pannenkoek heen te strooien. Ik ben verbaasd. Is het dan toch niet slecht? Vervolgens zie ik meer kinderen om me heen de lekkere snack nuttigen. Ik besluit er toch een te proberen. “Blegh”, denk ik bij mezelf. Crunchy, noterig en best droog. “Het smaakt een beetje naar popcorn”, roept een van de leerlingen. Ik proef het niet helemaal, haha. Wanneer ik naast Inivoya ga zitten, begint ze een beetje stiekem te lachen. “Ik heb er een paar in me zak gedaan, juf, zodat ik ze op mama’s bord kan leggen straks.” Ik krijg de slappe lach. Wat een deugniet. “Eigenlijk wilde ik dat ze levend waren”, zegt ze. “Waaaarom zou je dat willen”, zeg ik een beetje lachend en verbaasd. “Dan kunnen ze mijn buikje kietelen vanbinnen juf.”
Wat een dag. Ik denk niet dat ik eerder zoveel heb gelachen als vandaag. Ben jij na vandaag ook nieuwsgierig naar de pannenkoeken op pootjes? De meelwormpjes kun je steeds vaker in verschillende toko’s en bij de groothandel kopen. Wie weet kun jij op deze manier je steentje bijdragen aan het milieu.
Tot de volgende blog!
Liefs,
Juf Sãdiqãh