Skip to content
image003
Naam bijeenkomstKorte lontjes en aansprakelijkheid
Naam aanbiederOchtendprogramma: Korte lontjes
Hans Kaldenbach

Middagprogramma: aansprakelijkheid
Maarten Segers
LocatieTheaterzaal Nellestein/ lunch en vervolg Rozemarn
Datum15 Oktober
Doelgroep en bouwVakdocenten bewegingsonderwijs
Basisbijeenkomst of verdiepende bijeenkomstOchtendprogramma: Korte lontjes
Basisbijeenkomst. Na de bijeenkomst kunt u optioneel de boeken aanschaffen naar keuze.

Middagprogramma: aansprakelijkheid
Verdiepende bijeenkomst. Is er geen casus ingediend dan is het een basisbijeenkomst.
Van tevoren kunnen er specifieke situaties ingediend worden (via de BOZO) om tijdens de workshop te bespreken.
Beschrijving Ochtendprogramma: Korte lontjes
De training “Korte Lontjes” richt zich op het omgaan met machogedrag. Hoe ga je hiermee om zonder te verzanden in oeverloze discussies? Sinds 1965 is de manier van opvoeden grotendeels van verticaal in horizontaal veranderd. Veel jongeren willen daardoor alleen nog maar aangesproken worden 'met respect': ze willen zich niet gedwongen voelen. Ze reageren vooral zo, als ze geen band met u hebben. Ze vinden u dan al gauw autoritair en reageren met een kort lontje: Waarom zou ik dat moeten doen? Wie bent u om dat te zeggen? Elke grensstelling is dan 'gebrek aan respect'. Tijdens deze workshop worden er handvatten toegereikt om hier mee om te gaan.

Middagprogramma: aansprakelijkheid
Aansprakelijkheid is een veelbesproken onderwerp in de wereld van bewegingsonderwijs. Dat is ook begrijpelijk omdat het fysieke aspect in de functie van leraar bewegingsonderwijs een dominante rol heeft. Het fysieke karakter van het vak brengt met zich mee dat het soms gebeurt dat een leerling zich tijdens de les blesseert. Op dat moment gaat alle aandacht natuurlijk eerst uit naar deze leerling. Afhangend van de ernst van de blessure en de daarbij opgelopen schade verlegt de aandacht zich vaak naar de vraag wat er precies is gebeurd, hoe dat heeft kunnen gebeuren en wie er aansprakelijk is.

Hoofdregel is dat eenieder zijn eigen schade draagt. In sommige situaties kan echter aangetoond worden dat de schade aan een andere persoon dan de leerling te wijten is. Om iemand dan aansprakelijk te stellen moet deze persoon de schade hebben toegebracht door op een “onwettige of onbehoorlijke manier te hebben gehandeld”. Daar is niet zomaar sprake van en in eerste instantie wordt in zo’n geval eerst de school, als werkgever, aansprakelijk gesteld. Soms wordt de vakleerkracht bewegingsonderwijs ook persoonlijk aansprakelijk gesteld.