Run op zomerprogramma’s in Amsterdam Zuidoost
In Amsterdam Zuidoost wordt dit jaar voor de tiende keer een zomerschool georganiseerd voor kinderen van groep 6 en 7. Leerlingen die van groep 8 komen, kunnen naar de Life Skills Academy. Door de coronacrisis is de animo voor bijscholing groter dan ooit en er wordt dan ook aan extra programma’s gewerkt, vertellen projectleiders Dayenne Schurman en Eurdice Snip.
Er hebben zich dit jaar 288 kinderen aangemeld voor de Zomerschool Zuidoost. Veel meer dan normaal, volgens Dayennne Schurman van het Projectenbureau Primair Onderwijs Zuidoost. Dat de zomerschool dit jaar zo populair is, heeft natuurlijk alles te maken met de coronacrisis. Dayenne: “Kinderen hebben door het onderwijs op afstand echt het persoonlijk contact gemist met klasgenoten en leraren. Ze zijn daarom nu veel gemotiveerder om in de zomervakantie nog naar school te gaan.”
Niet alleen zijn er meer aanmeldingen, maar dankzij de extra financiële steun van de overheid – om de achterstanden door corona in te halen – kan de zomerschool ook alle leerlingen plaatsen. “We hadden eerst een wachtlijst, maar die hebben we kunnen terugbrengen tot nul. Met het extra geld kunnen we voldoende leerkrachten inhuren en in plaats van 12 groepen leerlingen hebben we er nu 16.” De zomerschool kreeg nog tot in de eerste week aanmeldingen. “Op een gegeven moment moesten we toch “nee” zeggen. We moeten ook voor alle kinderen lesmaterialen bestellen – een schrift, een map en een Dopper. Dat kan op een gegeven moment niet meer.”
Wereldburgerschap
De zomerschool duurt drie weken en richt zich op leerlingen van groep 6 en 7 en de nieuwkomers. In de ochtend wordt er les gegeven in kernvakken, zoals rekenen, begrijpend lezen en taal. ’s Middags verdwijnen de schoolboeken en maken de jonge deelnemers zich op voor activiteiten. Dayenne: “Het is een vol programma met een breed aanbod. Er zijn 27 middagactiviteiten gepland, zoals werelddans, bodypercussie en graffiti. Alles draait rond een centraal thema. Dit jaar is dat ‘wereldburgerschap’. Zo mochten kinderen ook in een stadstuin op ontdekkingsreis naar de onzichtbare wereld. Wat leeft er in de bodem? De leerlingen kwamen allemaal insecten tegen en waren daar razend enthousiast over. Het is dus niet alleen een leerzaam, maar ook een leuk programma.”

Foto: Dayenne Schurman
Dayenne verwacht dat de behoefte voor extra lesprogramma’s ook na de zomervakantie stand houdt. En omdat er extra geld komt van de overheid, denk het projectenbureau na over extra inhaal- en ondersteuningsprogramma’s. Bijvoorbeeld een voortzetting van het zomerschoolprogramma in de herfst-, kerst- en voorjaarsvakantie. Ook het opstarten van een weekendschool behoort volgens haar tot een van de mogelijkheden. “En misschien gaan we dan de doelgroep ook uitbreiden. Uit onze inventarisatie blijkt dat er bij scholen ook behoefte is aan extra inhaal- of ondersteuningsprogramma’s voor leerlingen uit groep 4 en 5. Voor die doelgroep is er nu niets.”
School voor sociale vaardigheden
Voor kinderen van groep 8 is er de Life Skills Academy. Het zomerprogramma wordt dit jaar voor de tweede keer georganiseerd en richt vooral op het versterken van sociale vaardigheden en het vergroten van het zelfvertrouwen. Projectleider Eurdice Snip: “Denk aan het omgaan met teleurstellingen, reageren op kritiek, je grenzen aangeven en de juiste keuzes maken. Stuk voor stuk vaardigheden die niet alleen belangrijk zijn voor een goede start op het voortgezet onderwijs, maar eigenlijk je hele leven van grote waarde zijn.”
Net als de Zomerschool duurt het programma drie weken. Het bestaat veelal uit rollenspellen, interviews, workshops en bewegingsactiviteiten. Een belangrijk onderdeel is de inzet van rolmodellen uit de omgeving, vertelt Eurdice: “We hebben dit jaar bijvoorbeeld Darryl Veldman, een striptekenaar die flink aan de weg timmert, en de nieuwe stadsdichter Gershwin Bonevacia.”

Elk kind krijgt een coach
Wat de Life Skills Academy bijzonder maakt, is dat ze nog het hele eerste schooljaar doorgaat, vertelt Eurdice. “Het eerste jaar op de middelbare school krijgen kinderen wekelijks bezoek van een coach die kijkt hoe het gaat. Soms is het gewoon even spuien. Even je gedachten kwijt kunnen. Anderen willen heel praktisch ondersteund worden. Bijvoorbeeld bij het maken van een goede planning.”
Feedback van de kinderen als tekentafel
Volgens Eurdice moet je voor het organiseren van dit soort programma’s vooraf niet te lang achter de tekentafel gaan zitten. “Veel goede ideeën stranden omdat projectorganisaties maanden gaan uittekenen. Gebruik de feedback van de kinderen en ouders als tekentafel. Het kan zo lang duren anders, terwijl er wel ergens een behoefte is. Je moet niet vast gaan lopen in bureaucratie.”

Foto: Eurdice Snip
De Overbrugging
Met die insteek heeft Eurdice deze zomer ook versneld het programma De Overbrugging opgestart. Het programma is voor kinderen van groep 8 en vindt plaats in de eerste week van augustus. Eurdice: “Het gaat om het versterken van de studievaardigheden, zoals aantekeningen maken, leertips, plannen en presentatievaardigheden. We zouden eigenlijk pas volgend schooljaar beginnen. Maar door de coronacrisis hebben we het versneld ingezet. Door de schoolsluiting van de afgelopen weken is er nu echt behoefte aan.” Het programma gaat op 3 augustus met 60 leerlingen van start. Er is ook al een wachtlijst. De leerlingen die erop staan, kunnen in de herfstvakantie het programma volgen. De Overbrugging is gebaseerd op het programma van de Zomerschool Utrecht.