Skip to content
Schermafbeelding 2020-12-08 om 13.23.10

 

Hoe bespreek je zorgen, opvallend gedrag of incidenten op een constructieve manier? Hoe zorg je ervoor dat iedereen zich gehoord voelt? Dit zodat er vervolgens samen gesproken en gewerkt kan worden aan het probleem met een gedeelde verantwoordelijkheid.

Wat zijn de ‘do’s & dont’s’ voor een goed gesprek? In deze workshop worden theorie en praktijk samengebracht en verlaat je de meeting met concrete vaardigheden (wat is een goede openingszin in een uitnodigingsmail, hoe start ik het gesprek, hoe kan ik een duidelijke boodschap geven zonder mijn relatie met ouders te verliezen, hoe kan ik ouders ontvangen in hun emotie, hoe spreek ik mijn verwachtingen aan ouders goed uit enz enz.)  

Workshop: Moeilijke onderwerpen bespreken met ouders

Aangeboden door Sanne Barnhard – Jeugdpsycholoog OKT

Sanne werkt met veel plezier als Jeugdpsycholoog bij het Ouder en Kind Team in Gaasperdam en Driemond. Ze is verbonden aan de basisscholen in Holendrecht en aan het Ir. Lely Lyceum. Vanaf 2001 is ze werkzaam in de jeugdhulpverlening en heeft jaren gewerkt binnen het (speciaal) voortgezet onderwijs. De afgelopen jaren heeft ze zich  verder gespecialiseerd in de cognitieve gedragstherapie.

Leerkracht: “Ik maak me zorgen over het boe gedrag van Jaleesa”

Moeder: “Hoezo zorgen? Iedereen is toch wel eens boos?”

Vader: “Ja, u bent toch ook wel eens boos!”

Moeder: “Wij leren ons kind dat ze voor zichzelf mag opkomen en van zichzelf moet afbijten, anders ben je zwak en weerloos.”

Zomaar een begin van een gesprek met ouders. De openingszin van de leerkracht zorgt meteen voor een heftige emotionele reactie bij ouders en zie daar nog maar uit te komen. Ouders voelen zich aangevallen en nemen het op voor hun kind. Ze schieten in de verdediging, geven anderen de schuld van gebeurtenissen op school, ontkennen dat dat thuis ooit gebeurt of beginnen te huilen en vertellen je hoe ellendig hun eigen leven wel niet is…