Skip to content

Zomerschool Programma

De Zomerschool is niet alleen leerzaam, maar ook leuk!

Tijdens de Zomerschool wordt de leerlingen een afwisselend leerprogramma aangeboden, het thema wereldburgerschap centraal. In de ochtend krijgen de leerlingen extra les in rekenen en taal. In de middag worden er binnen het thema burgerschap leerzame, leuke en uitdagende activiteiten georganiseerd.
 
De activiteiten zijn gelinkt aan thema’s als debatteren, filosoferen, identiteit en diversiteit, schoolomgeving: wijk en samenleving, kinder- en mensenrechten, basiswaarden en democratische rechtsstaat. De lessen worden gegeven door ervaren en bevoegde leerkrachten, die daarbij worden ondersteund door enthousiaste onderwijsassistenten. 
 
cropped-Vector_logo_Drukwerk_transparant_1246x389px-1-1536x512

Naast de activiteiten die op het Ir.Lely Lyceum plaatsen vinden, staan er ook leuke ‘buiten de deur’ activiteiten gepland in samenwerking met MOCCA. Zij maken het busvervoer en de georganiseerde vaarten mogelijk. Benieuwd waar we de leerlingen heen zullen gaan? Bekijk via bovenstaande knoppen het programma. 

0599BA07-CD7C-41BC-A681-7663CCC87003
FACC2EB8-1A1C-42F5-89FD-B9A07ED6C1D7
_DSC0935
SONY DSC
Zomerschool Programma Copy
ae5e4229-13d8-4972-8239-6a826fdcc221
_DSC0069
949EBCE2-369A-4D47-BB79-B9A61AFC5ADD

 Drie weken lang gaan de kinderen aan de slag met het thema WERELDBURGERSCHAP.

Het is belangrijk om de kijk die kinderen op de wereld hebben te verbreden.

Wereldburgerschap is een breed begrip en tijdens de Zomerschool Zuidoost worden er op een leuke en leerzame manier verschillende lagen behandeld die zijn verbonden aan dit thema. Het is belangrijk om de kijk die kinderen op de wereld hebben te verbreden en het onderwijs kan een cruciale rol spelen als het gaat om burgerschapsvorming van kinderen. De Zomerschool Zuidoost levert hier dan ook een bijdrage aan. Wereldburgerschap benadrukt aandacht voor zaken als diversiteit, inclusie en wereldperspectieven.

Het programma is ingericht op het verbreden van kennis en het verder ontwikkelingen van vaardigheden verbonden aan wereldburgerschap. Er wordt hierbij ingespeeld op de rol die kinderen spelen in deze maatschappij.

De leerlingen leren actief onderdeel uitmaken van hun samenleving, de eigen omgeving en de wereld. Via praktijksituaties leren de leerlingen waarom ze leren, waarvoor ze leren en wat leren zinvoller maakt. Het thema ‘Wereldburgerschap’ wordt uitgewerkt in 10 thema’s uit het lespakket Spiegelbeeld, die de verschillende aspecten van wereldburgerschap dekkenDe Zomerschool Zuidoost besteedt ook extra aandacht aan het thema ‘kolonialisme en slavernij’ binnen het thema ‘gedeelde geschiedenis. 

De 10 thema’s uit het lespakket Spiegelbeeld 

De volgende 10 thema’s uit het lespakket Spiegelbeeld, waarin ook de thema’s van Fawaka Wereldburgerschap verwerkt zijn,  komen tijdens de Zomerschool Zuidoost aan de orde:

 • Burgerschap algemeen – oriëntatie op jezelf en de wereld
 • Identiteit & diversiteit 
 • Europees- en
  wereldburgerschap
 • Debatteren
 • Filosoferen
 • Basiswaarden en democratisch rechtstaat
 • Sociale veiligheid en conflicthantering
 • Leerlingenparticipatie en inspraak
 • Kinder- en Mensenrechten
 • Schoolomgeving; wijk en samenleving

In deze thema’s komen o.a. activiteiten terug zoals theaterles, waarin democratische waarden worden behandeld, of het maken van een graffiti kunstwerk waarmee ze een kunst statement kunnen maken die uitdraagt waar ze voor staan. Ook buitenactiviteiten zijn een onderdeel van het programma. Zo krijgen ze een rondleiding in het Tropenmusuem, tijdens de tentoonstelling ‘Sabi Suriname’ en zal er een speurtocht in Artis plaatsvinden, zodat de kinderen kunnen verkennen hoe ze het uitsterven van dieren kunnen tegengaan.

Het gevarieerde middagprogramma van de Zomerschool Zuidoost komt tot stand in samenwerking met vele samenwerkingspartners: Griffioen, Local Habitat, We are on the move, Stadsdeel Zuidoost, Designathon, CBK Zuidoost, Sports & behaviour, Tropenmuseum, Yahmani Blackman & Lesny Heikerk, ZAZA Kitchen & Fruitbox020, Youth Artist Agency, Bomberbot, Glynis Terborg & Jetty Mathurin, Welke sporen horen we, Educatiestudio, Bloei & groei, Imagine IC, Fawaka Ondernemersschool, Fawaka WereldBurgerschap ,Untold, Wulabakan.nl.

Volg ons via social media

Via het social media platform zullen we de ontwikkelingen in de aanloop naar – en tijdens de Zomerschool met jullie delen. Blijf je graag op de hoogte? Volg ons dan via Twitter, Instagram of Facebook.